Ričkovo ali totrovo olje

posted in: Uncategorized | 3

Riček? Kaj je riček?

Riček, na Koroškem zna kot toter, je pozabljena oljnica, ki so jo na območju Evrope in osrednje
Azije gojili že pred več kot 3000 leti. Riček je sicer zelo uporaben kot krma za živali in včasih so ga uporabljali tudi v oljenkah, danes pa vzbuja veliko zanimanje predvsem zaradi izredno visokega deleža omega 3 maščobnih kislin, antioksidantov (tokoferol) in vitamina E.

Za gojenje je riček precej nezahteven, saj ne potrebuje veliko vode ne posebej dobre zemlje, poleg tega je precej odporna rastlina. Zraste v kratkem času. Preden dozori, je zelo lep na pogled, potem pa postane rjav. Mi smo ga želi ročno, odstranili plevel, ga v snopih nalagali na prikolico in s pomočjo zelo stare mlatilnice ločili zrnje od plev. Ni najbolj zabavno delo (praaah) in je tudi precej zamudno. Ampak vredno truda!

Zaradi visoke vsebnosti vitamina E ričkovo olje deluje antioksidativno in krepi imunski sistem. Iz istega razloga je uporabno tudi v kozmetiki, in sicer kot serum za lase ali vlažilec za kožo. Zaradi visoke vsebnosti omega-3 pa je primerno kot prehranski dodatek za ljudi, ki imajo artritis in kardiovaskularne bolezni. In za vegetarijance, vegane in vse ljudi, ki iz različnih razlogov ne jedo rib. Deluje tudi protivnetno, tako pri zunanji kot pri notranji uporabi.

Ričkovo olje kot zdravilo ali prehransko dopolnilo

Na Koroškem je ričkovo ali totrovo olje dobro znano ljudsko zdravilo za rano na želodcu. Pravzaprav so nam na sejmih stranke najpogosteje pripovedovale prav o tem, kako so si same (ali kdo od njihovih bližnjih) pozdravile rano na želodcu prav s pitjem totrovega (ričkovega) olja. Splošno priporočilo pravi: eno žličko zjutraj in eno zvečer.

Ričkovo olje dobro prenaša visoke temperature, tako da ga lahko s pridom uporabljamo pri kuhi, če se nam ga ne zdi malce škoda. 😉

Naše ričkovo ali totrovo olje je pridelano ekološko, ročno požeto in hladno stiskano. Vsakič ga stisnemo le majhno količino, da pride do vas čimbolj sveže. Pakirano je v ličnih temnih stekleničkah po 250 ml.  

Za malo sanjarjenja o toplem poletju, dišečih travnikih in sprehodih s psom, prilagam še nekaj fotk našega ričkovega polja …

3 Responses

 1. Sabina

  Čudovita in zdrava objava, pa čarobne fotografije, ki kličejo po pobegih.
  Nam je vaše olje Zelo všeč! Smo ga porabili in…ja, bo za naročit, a ne?! Če je le še na zalogi.
  Bodite lepo!

 2. Tadej Pačnik

  Hvala! Nas zelo veseli? na zalogi bo cez kak teden, sveze stisnjeno! Kako pa ga uporabljate? Rabim kako idejo☺ zulejka

 3. Sabina

  Fino! Se priporočam!
  Uporabljamo ga kot konopljino ali laneno… z njim prelijem solato ali ga dodam že pripravljenim jedem iz voka ali gostim juham. Ne dolgo nazaj mi je zmanjkalo kokosovega za čokoladni preliv. Pa se zmešala kar vaše olje, dodala vanilijo, pa ščepec kajenskega popra, malo kokosovega sladkorja in pomakala vanj koščke jabolk. Všečno. Ponavadi to počnem s kokosovim a mi je ta različica bila všeč. Res pa mi v teh prelivih oz. pastah (pripravim gostejše) najbolj prija kakav vrste Criollo.
  Ne verjamem, da sem kaj novega stuhtala. Kljub temu, da rada čaram in eksperimentiram, smo vedno omejeni s časom:) in sploh… imamo radi tudi hitre in enostavne reči.