Kako spečemo pirin kruh s kislim testom

posted in: Uncategorized | 0
pirin kruh s kislim testom
Naš pirin kruh s kislim testom. (foto: Tadej Pačnik)

Povedala vam bom, kako ga spečemo, vendar v tem primeru ne morem deliti recepta z vami. I mean – business. 😉 Sicer receptov na spletu mrgoli, tako da se kruha s kislim testom zlahka lotite, tudi, če ga ne nameravate naročiti pri nas. Postopek delim, da si boste lažje predstavljali, kaj peka s kislim testom vključuje.

Ampak najprej zgodba. Nekega dne nas je manjša koroška šola pobarala, ali pečemo kruh iz naše pirine moke. Seveda, a le za lastno uporabo. Ampak izzivov se ne ustrašimo kar takoj, zato sva s Tadejem rekla, ja, seveda, lahko spečeva 17 kil kruha, ni problema. Tadej je kupil 16 podolgovatih modelov za kruh (enega sva celo že imela), jaz sem recept, ki sem ga dobila od svoje mame, pomnožila s 17, in kruh po Marjaninih navodilih zamesila v velikem mešalniku, kjer Marjana že leta meša rženo testo. Marjana je zakurila v krušni peči in tako smo s skupinimi močmi spekli naš prvi pirin kruh za to zelo osveščeno šolo.

Vsakič je bil malo drugačen, ker sem, resnici na ljubo, malce eksperimentirala z receptom, pa tudi okoliščine so se spreminjale. Tadej me je kar nekaj časa nagovarjal, naj poskusim speči kruh s kislim testom, a se mi je zdelo to izredno zapleteno početje, zato sem z njim odlašala ..

… dokler si nisem ogledala dokumentarne serije Cooked in prebrala knjige, po kateri je posneta. V njej avtor Michael Pollan razloži vse o peki kruha na tradicionalen način in poda razloge, zakaj bi to sploh počeli (več o tej knjigi lahko preberete na mojem blogu). Oborožena s tem znanjem in spodbujena z dejstvi sem se končno lotila peke pirinega kruha s kislim testom. Tu je bilo potrebnega še nekaj prilagajanja, a nazadnje sva s Tadejem prišla do formule, ki vedno da krasen rezultat. Na začetku sem bila za kruh zadolžena jaz, a ker je proces tako intriganten in ker traja ves dan, se je peki pridružil tudi Tadej, in tako imava sedaj še en skupen projekt.

 

Kako spečemo pirin kruh s kislim testom (sourdough)

Kakšen dan pred peko nameljemo svežo pirino moko z ravno pravšnjo količino otrobov.

Zjutraj moko zmešamo z vodo in posebej zaženemo starter.

Po nekaj urah zmešamo oboje v testo in dodamo sol.

Zelo vlažno testo nato nekaj ur vzhaja.

Zakurimo v krušni peči.

Modele namažemo z oljem in dobro pomokamo.

Testo odvagamo v modele.

Kruh nekaj ur vzhaja v modelih, nato ga močno pomokamo in vanj zarežemo.

Krušno peč pometemo in vanjo s pomočjo loparja naložimo kruh v modelih.

Pečemo dobro uro.

Kruh s pomočjo loparja in rokavic vzamemo iz peči in pustimo, da se ohladi.

Tako, pa imamo slasten kruh. Kmalu napišem še kaj o njem. Če bi ga želeli naročiti, pa nas kot vedno, lahko kontaktirate na Tadejevo številko (na desni strani strani).