tadej_pacnik

Tadej Pačnik

Tadej je renesančni kmet: po duši pevec, po izobrazbi filozof in komparativist, učitelj aikida s črnim pasom (3. Dan aikiai) in, seveda, Ekološki kmetovalec. Na kmetiji je odraščal, a je zaradi vseh ostalih zanimanj ni nameraval prevzeti. Po spletu okoliščin se je vendarle vrnil na kmetijo Zvonik, z namenom, da ji vdihne novo življenje, svoji mladi družini pa priskrbi zdrave, močne temelje. V kmetovanju rad eksperimentira in se zavzeto uči, hkrati skrbi, da vsi procesi na kmetiji tečejo karseda uglašeno. Namesto Nietzscheja zdaj bere Fukuoko, s svojim življenjem dokazuje, da je dandanes kmet lahko odprt in ustvarjalen, pa bo še vedno pridelal dobro hrano.

 

Zulejka Javeršek

Zulejka Javeršek

Zulejka je prav tako komparativistka, poleg tega pa še blogerka in avtorica knjige receptov Uglašena kuhinja – Vse leto. Sicer se je pridružila društvu kmečkih žena, a se kmetovanja uči bolj počasi. Skrbi za vse, kar je lepo, kar navdihuje, kar presega trdo koroško zemljo: meša odlične čaje in najbolj hrustljave granole, v katerih doma pridelana žita zasijejo na čisto nov način. Skupaj s Tadejem pečeta pirin kruh s kislim testom – starterjem, ki sta ga podedovala od Marjane in vzgajata dve hčerki.

 

Zdravko Pačnik

Zdravko je možakar z izredno močno avtoritativno energijo, ki jo človek pri tem delu potrebuje. Izučen mesar in strasten lovec, po duši pa brkljač, izumitelj. Nepogrešljiva sila narave, ki na kmetiji dela vse, predvsem pa skrbi za mesne dobrote.

 

Marjana Pačnik

Velika mama, vsem in vsakomur. Skrbi za vse, je neumorna in zemeljska, pragmatična in nepopustljiva. Na kmetiji skrbi za zelenjadnice in vse majhne stvari, ki jih ostali spregledamo, peče najboljši koroški rženi kruh ter slastne šartle. Zakladnica znanj in tradicionalnih vrednot.


Poslovni podatki

Kmetija Zvonik

Jamnica 2
2391 Prevalje

Nosilec kmetije:

Tadej Pačnik

Namestnik nosilca:

Marija Pačnik

MID: 100312876
Davčna številka: SI82253781
TRR: SI56 1954 0501 1131 578


Ekološki certifikati

Kontrolna organizacija: KON-CERT, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor, Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Certifikat: 25189


Program razvoja podeželja

Ekološka kmetija Zvonik je prejemnik podpore iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Preberi več …

Program razvoja podeželja 2014-2020

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje

Kmetija Zvonik

Zgodovina

Najzgodnejši zgodovinski vir  je iz leta 1524, takrat je t.i. hubo upravljal Motej Schlane. Priimek gospodarja je bil takrat vezan na ime kmetije – Slanig. Zapisane spremembe imena kmetije so zanimive: Slonih (1685), Slainig (1692), Slännich (1775). Do spremembe imena v Zvonik (pr’ Zwongo v koroščini) je prišlo pri spremembah v katastrih s koncem Avstroogrske monarhije.  16ha gozda in 10ha obdelovalnih površin je včasih dajalo delo in kruh preko 20 ljudem. Kmetija je imela svoj mlin in žago ob potoku, žal se ni od njih ohranilo nič razen enega mlinskega kamna in lesene kašče, ki se kiti z letnico 1756.

Ekologija

Od izvora Belškega potoka do njegove združitve z Jamniškim potokom je območje Nature 2000. Gre za habitatni tip, obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja (mehkolesna loka). Tukaj prebivata dva metulja, gozdni postavnež, ki spada med zavarovane vrste, in črtasti medvedek.

 

Jamnica

img_5924-4104-x-2736

Med dvema potokoma, Belškim in Jamniškim, leži hrib, ki je del večjega masiva Strojna (1055m nad.v.). Pred prvo svetovno vojno se je kraj imenoval Jamnice, sedaj se imenuje Jamnica (naglašen je i in ne a, nima nobene povezave z romanom Jamnica L. Kuharja). Velika je 6,04 km², v njej živi dobrih 70 ljudi. Ko se peljete po dolini Šentanelske reke, je prva kmetija na Jamnici ravno naša, na njej se stekata oba prej omenjena potoka. “Center” Jamnice so kmetije Koroš, Mikl in Peršat. Poleg kmetovanja je glavna dejavnost turizem. Jamnica je del Geo-parka Karavanke, praktično cela je prepredena z single trail kolesarskimi stezami (Single trail kolesarski park Jamnica), za prenočitve poskrbijo štiri ekološke turistične kmetije (naša – Zvonik, Gradišnik, Mikl in Ekohotel Koroš). Razvoj Jamnice je posledica sodelovanja in odprtosti njenih prebivalcev, ki se redno družijo, skupaj modrujejo in uživajo življenje.

 

Koroška

img_1255-4104-x-2736

“Koroška obsega območje treh dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske ter treh pogorij – Pohorja, Karavank in Savinjskih Alp, ki dajejo pokrajini pečat samosvoje prvobitnosti in čvrstosti. Z nekaj nad tisoč km2 in nekaj nad štiriinsedemdeset tisoč prebivalci sodi regija med manjše slovenske regije. Neokrnjena gorska narava in gozdovi z razvejano mrežo gorskih cest in poti nudijo raznovrstne možnosti raziskovalnih potepanj. Enako lepe in vznemirljive so postaje na teh poteh, kjer bo vsakega popotnika sprejelo robato, a dobrodušno gostoljubje domačinov, ponosnih naslednikov samorastnikov.” (vir: http://www.koroska.si/si/rdo-koroska)

Več: http://www.koroska.si/si/

 

Geo lokacija

GPS – WGS 84
N 46° 35′ 35,5″
E 14° 52′ 26,8″