Poletje na kmetiji

posted in: Uncategorized | 2

Tedensko objavljanje mi kot kaže ne gre najbolje;)

Kaj smo torej počeli …

Kosili in spravili seno. Balirali. Skuhali precej šabese (okoli 50 litrov :)). Nabirali ribez, doma in pri sosedih, ga zmrznili in skuhali marmelado. Pa ena pita z rdečim in črnim ribezom je tudi nastala.

Marjana je že dvakrat nabirala borovnice, večina je zmrznjenih, nekaj jih je romalo v domač sladoled in neke vrste kompot.

Jaz in Lilina prabica nabirava vrtnične cvetove in jih sušiva za čaj. Čudoviti so.

Obiskala nas je Franja Žišt, novinarka Večera, ki je pripravila prispevek o mladih, ki se vračajo na podeželje. Objavimo link, ko bo.

1. kosnja je bila obilna. 

Počiščen prostor za seno, sušilne naprave letos nismo potrebovali. 

Mlada novinarka Večera in naša prijateljica, Franja. Veselimo se članka.

Lila uživa v kopanju po suhi ali mokri zemlji. In potem me poboža po licih;)

Žito leži zaradi močnega vetra, krompir pa napada plesen, ker je vreme precej vlažno. Tole poletje ni najbolj poletno, kar pa mene osebno ne moti (razen kolikor moti rastline). Nekatere vrtnine napadajo mravlje/uši. Tako se je pastinak šele v drugo posejan prikazal na plano pred nedavnim, repe pa zgleda še ne bo. Me prav zanima, kako bo z okro.

Solata je šla v vrhe, bazilika in luštrek sta bolj boga, meta in melisa pa uživata.

Smrekovi vršički so mi splesneli, sem že povedala? Najbrž je bilo premalo sladkorja ali kaj? Razmišljam, da bi letos naredila ognjičevo mazilo in tinkturo iz šentjanževke. Če jo bom utegnila nabrati, tu je ni toliko na vsakem koraku, kot v Istri.

A ima kdo boreč posajen? Kako ga uporabljate?

2 Responses