Ognjičevo mazilo

posted in: Uncategorized | 1

Letos sem prvič naredila ognjičevo mazilo. Z izidom sem zelo zadovoljna, no, le malo bolj kremasto bi lahko bilo. Pri pripravi sem se ravnala po treh receptih (1, 2, 3), nazadnje je iz tega prišel takle recept:

70 g ognjičevega olja
15 g čebeljega voska
8 kapljic eteričnega olja sivke
Ognjičevo olje sem naredila tako, da sem cvetove pražila v oljčnem olju: v lonček sem nalila cca 100 g oljčnega olja in vanj nabasala toliko cvetov, kolikor je šlo. To sem na nizki temperaturi kuhala vsaj kako uro in potem pustila stati 24 ur (ali še dlje). Vem, to ni najbolj jasen recept, ampak tisti, ki sem jih našla za referenco, so bili tako različni, da nisem vedela, katero pot ubrati (preverite sami, na zgornjih linkih). 
Nekaj ognjiča pa sem jih tudi namočila v oljčno olje in dala na sonce, ti bodo pristali v drugi pošiljki ognjičevega mazila. Aja, letos sem posejala tale ognjič, res je lep, ne vem pa, kako je z zdravilnimi lastnostmi. V ognjičevo mazilo je romal ta in še tisti bolj običajen, ki je že prej rasel na vrtu.
Uporabila sem ekološki čebelji vosek, ki lepo diši, lahko pa bi uporabila tudi sojinega, kar me prav mika, saj bi bilo potem to res rastlinsko mazilo. Neverjetno, kaj vse se da narediti iz soje!

  1. Sabina

    Super! Tako zelo mikavno! Sama se že 100 let spravljam, pa se še nisem. Sedaj sem zopat na začetku… pri žajficah 🙂