Kakšen krompir imamo, me je vprašal ….

posted in: Uncategorized | 1
in ker bi odgovor bil predolg, si lahko tukaj preberete, Imamo samo eno temno klet, zato so sedaj vse sorte zmešane in kupec dobi nekaj od vsega naštetega. Na kratko, tri rumene sorte, in ena bela. Če želite kupiti bolj rumenega in nič belega, to bi se dalo uredit, prav tako vam naberemo bolj debelega ali tudi zelo drobnega, če bi ga pekli celega. DA, celega, ker ni šprican. 🙂 
Se še učimo, drugo leto ga bom sigurno ločil.

BISTRA

pozna sorta


Zelo kakovosten jedilni krompir primeren za kuhanje in pečenje. Bistra je izjemno okusna sorta, primerna za ozimnico do pozne pomladi. Vsebnost sušine je okoli 21 %. Po kuhanju ne spremeni barve. Bistro uvrščamo v tip kuhanja B.

Uporabnost in lastnosti

Zelo kakovosten jedilni krompir primeren za kuhanje in pečenje. Bistra je izjemno okusna sorta, primerna za ozimnico do pozne pomladi. Vsebnost sušine je okoli 21 %. Po kuhanju ne spremeni barve. Bistro uvrščamo v tip kuhanja B.

Gomolji

Gomolji z gladko svetlo kožico so številni, drobnejši in okroglo ovalne oblike. Meso je belo, očesa srednje globoka, kožica je svetla. Gomolji se pogosto držijo stolonov. So manj občutljivi na skladiščne bolezni in plesen na gomoljih.

MARABEL

srednje zgodnja sorta

Uporabnost in lastnosti

Marabel je postal priljubljenejša zgodnja sorta v Sloveniji. Zaradi svoje kakovosti in široke uporabnosti se je zelo razširil med porabniki.

Gomolji

Gomolj z gladko rumeno kožico, rumenim mesom, ki ne posivi po kuhanju, izrednega okusa. Odličen izgled!

JELLY

srednje pozna sorta

Uporabnost in lastnosti

Vsestransko uporaben kakovosten krompir za ozimnico, odličen za pomfrit. S svojo kakovostjo se lahko kosa s sorto agria in je boljša po pridelkih. Ima potencial za ekstremne pridelke in odlično sposobnost skladiščenja, zato je primeren za kuhanje v aprilu in maju naslednje leto. Glede na uporabo jelly uvrščamo v tip BC. Dovolj visoka vsebnost sušine omogoča pripravo zelo kakovostnega pomfrita. Po kuhanju ne spreminja barve.

Gomolji

Veliki gomolji so ovalni, z rumenim mesom, ki ne posivi po kuhanju, z gladko do rahlo mrežasto kožico.

ANUSCHKA

Zelo zgodnja sorta

Uporabnost in lastnosti

Odlična in zelo kakovostna sorta tipa AB za pridelavo prvega pridelka. Čvrsto meso, odličen okus in še lepša oblika prepričajo najbolj zahtevne uporabnike.

Gomolji

Srednje veliko število izenačenih gomoljev. Rumeno, izredno kakovostno čvrsto meso ter rumena in gladka kožica.

  1. Sabina

    Te tako pogrešam, da sem morala pokukat še kam drugam, da sem te našla… Lahko bi že prej, a ne?!
    Zelo izčrpno in natančno je tole, o krompirju. Hvala!
    Bodite kar se da lepo!