Kako smo preživeli zimo: prvi polčas

posted in: Uncategorized | 1
Ko sem poleti jamrala Tadeju, da nima nič časa za nas, je rekel: “počakaj, da bo zima, takrat se na kmetiji nič ne dela.” No, zima je tu, ampak da se nič ne dela pa ravno ne bi rekla. Je namreč veliko papirologije za urejat (to v glavnem počne Tadej), pa prostori za uredit … No, kakor koli, dela je res. manj kot poleti, a to ne pomeni, da poležavamo in gledamo filme (čeprav je res, da kar veliko gledamo ovčkepujskemedvede in postmodernistični džuboks).
Po temle rahlo nepotrebnem uvodu moram najprej povedati eno obvestilo za vas: pire je zmanjkalo! In to ravno zdaj, ko imamo novo, čudovito embalažo zanjo (delo Tadeja Maligoja)! Še za domačo uporabo pire najbrž ne bo dovolj … Upajmo, da bo letos boljša letina. Vas vsekakor obvestimo, ko bo nova pira na voljo. 
Imeli smo tudi manjšo nevšečnost s pirino moko, v zrnje se je namreč prikradel kamenček iz starega stroja za luščenje, in tako je iz te moke kruh sicer bil, ampak je neprijetno hrustal. (Če smo komu po pomoti dostavili tako moko – napake namreč nismo takoj ugotovili! – se globoko opravičujemo in bomo škodo povrnili).
Naprodaj je tako le še jabolčni sok in kis, pa še kakšna kila krompirja, če ga kdo nima več v ozimnici. 
Drugo pomembno obvestilo je, da sta Tadej in Lila dobila vsak svoj traktor (in to oba pred božičem, ttt)! 😉 Oba sta navdušena.

Ko imaš družino, postanejo prazniki bolj serious bussines:) treba je speči sadni kruh (jaz sem le pomagala tašči), narediti voščilnice in okraske (to sva naredili skupaj z Lilo, iz slanega testa in storžkov), zaviti darila (pak papir, vrvica+rastlinice so čudovita kombinacija), in letos sem naredila jaslice (no, družinico, zaradi katere praznujemo božič, hlevček je bil iz kosa lubja, same jasli pa iz tulca od toaletnega papirja;)), polnjene s pirinimi luščinami (saj res, te so tudi naprodaj, če koga zanima!;)).

Na prvi sliki prababica, na drugi babica, na tretji botrica:)
Nekaj dni je bila pri nas na počitnicah nema račka. In tako kot je sama prišla, je tudi šla (vsaj upam, da je sama šla, da je ni kaj odneslo … ).
Več kot pol zime je že ze nami! Saj se je fino sankati z Lilo, ampak jaz se vseeno veselim pomladi. Kako pa vi preživljate zimo? 

  1. Sabina

    Zulejka, en tak drugačen ritem je… takole, na kmetiji. Čudovito in opisala in prikazala vaše drobce.
    Tole, s pirino moko je res zorno. Sama sem enkrat v naglici oprala solato kar tako, na brzino (češ, saj ni škropljena…)in je škrtalo, da se ni dalo jesti. A verjamem, da so kupci razumeli.
    Sedaj je že tu, pomlad. Naj bo vaša! In naj bo vsega ravno prav! Sploh pa vaših skupnih trenutkov!
    Maham s sončkom