Junij se poslavlja

posted in: Uncategorized | 0

…in prihaja julij, mesec zorenja in upajmo, malo lepšega vremena. Kolikor smo veseli, da letos ni suše, toliko nam dež greni življenje. Nikoli zadovoljni, kmeti…

Žita 

Orkanski veter nam je že pred časom podrl precej rži, močni nalivi v juniju so podrli skoraj vso piro. Pridelek bo zagotovo manjši, ob nadaljevanju takšnega vremena pričakujemo plesen in počasno zorenje. Spravilo bo moralo biti ročno vsaj na predelih, ki so polegli.

V ospredju pšenica, vmes rž in zadaj pira. (1.7.2014)


Krompir

Krompir je zelo lep, zgodnja sorta je že odcvetela, pozna pravkar cveti. Moj brat pridno pobira koloradske hrošče in ličinke, zaradi vlage je na par rastlinah plesen, vendar se ne širi in ne ogroža pridelka. 
RPICA.


Vse ostalo – ajda, sončnice, česen in navsezadnje – detelja

Ostale poljščine, ki jih gojimo na manjših površinah, lepo uspevajo. Ajda je bujna, pravkar začenja cveteti in je polna mahnih čebel, predvidevam da divjega izvora, ker domačih ni daleč naokoli (žal). Sončnice noro rastejo, upam, da ne bodo pregoste. Česen izgleda, kot da je v fazi debeljenja, listi ne rastejo več in počasi rumenijo. Za domač ekološki česen – avtohtone vrste (Ptujski) bom kmalu pobiral prednaročila. Na njivi pa se bohoti čudovita detelja, čakamo na dva dni sigurnega sonca, da jo pospravimo. 
Po Koroškem ….že ajda cveti.
Sončnice.

Čebula, česen in detelja.