Jabolčni koktajl s koroškim moštom

posted in: Uncategorized | 0
Imam misijo: mošt spremeniti v kul pijačo. Večina Slovencev si pod besedo mošt predstavlja gaziran napitek, ki je na voljo le kratek čas, dokler grozdni sok še vre in še ni postal vino. Na Koroškem pa mošt rečejo ali jabolčnemu soku (no, da ni zmede, se mu reče sladek mošt) ali jabolčnemu vinu. To je pravzaprav tisto, kar lahko v Irish pubih kupite pod imenom Cider. 
In čeprav sem imela najprej namen govoriti le o našem eko jabolčnem soku, sem potem zmešala tale koktajl in bila nad njim čisto preveč navdušena. (Nočem rečt, da sem se ga napila, hehe, bi se ga pa lahko, če bi se ga lahko, teče namreč po grlu še hitreje kot sok). Zaenkrat smo ga poskusili le Matija, Marijana in jaz, ampak komaj čakam, da ga naredim še vsem ostalim! Ta koktajl ima vse: je sladek, kiselkast, metasto svež, zelo piten, lep na pogled, enostaven za pripravo, in prenese veliko variacij. Če ima jabolčni mošt za vašo priložnost premalo alkohola, ok, zlijte vanj še malo calvadosa, najbrž pa bi šlo tudi z vodko ali rumom. Če vas otroci poželjivo pogledujejo, jim naredite variacijo, pri kateri mošt nadomestite s spriteom ali schweppesom, ali za še bolj neškodljivo različico, z mineralno vodo. 
V tem koktajlu so glavne zvezde: bio jabolčni sok, jabolčni mošt (cider), meta, limonin sok in jagode. Ker nisem barman, vam ne bom pisala centilitrov. Pa dajmo:

Jabolčni koktajl z moštom

4 dcl bio jabolčnega soka
4 dcl bio jabolčnega mošta
1,5 dcl simpl sirupa* 
1 dcl bio jagod (lahko zmrznjenih)
1 bio jabolko, narezano na kockice
sok ene bio limone
2 vejici bio maroške mete, nasekljane
nekaj kock ledu
Vse sestavine naj bodo ohlajene. Vse skupaj zmešaš v velikem vrču. Postrežeš takoj ali hraniš do nekaj ur v hladilniku. 
*1 dcl sladkorja, 1 dcl vode zmešaš v lončku in kuhaš, dokler se ne spremeni v sirup; nadomestiš lahko z agavinim sirupom 

Brez skrbi, Lilin je mocktail.
Jabolčni sok (pa tudi mošt) lahko kupite tudi na naši kmetiji. Če boste rekli, da ga potrebujete za koktajl, vam dam zraven še vejico ali dve mete;)  Mislim, da smo s tem koktajlom zakorakali v bolj moderno prihodnost mošta, kaj pravite?