4 načini, kako lahko uporabimo pirino moko

posted in: Uncategorized | 0

Pirina moka je res čudovita stvar! Je namreč izredno okusna, njen okus je bolj sladkast in prefinjen kot pšenični. Poleg tega pa je z njo mogoče ustvariti še bolj rahla peciva, pa čeprav je polnozrnata.

Prabica Urša jo včasih zameša v koroško pogačo ali buhtlje z domačo marmelado. Tu in tam se jezi, ker je zaradi pire testo še mehkejše kot ponavadi, ampak končni rezultat je vedno super. Marjana in Matija iz pirine moke pečeta vsakdanji kruh (tisti za zjutraj). Marjana pirino moko zameša tudi v palačinke in druga peciva, da postanejo bolj polnovredna in diabetikom prijazna. Tadej jo včasih zameša v maso za palačinke ali v testo za pico.

Jaz uporabljam pirino moko za vse mogoče! Od super preprostega kruha, do raznih peciv, keksov in seveda solat s piro. No, najbolje, da kar sami preverite recepte, morda pa vas bo kateri navdihnil (povezave so obarvane modro)!

1. Pirini rezanci

Rezance je veliko lažje pripraviti, kot si morda mislite! In to celo, če nimate mašine za pašto:)

2. Pirini cappelletti

No, to je že malo bolj napredno, čeprav niti ni. Prepustite se domišljiji in ustvarite lasten nadev. Na primer skutni, čemažev, paradižnikov, sojin … Ali poskusite moja dva, korenčkovega in bučničnega.

3. Pirin kruh

No, s tem receptom bi najbrž morali začeti. Kdo bi si mislil, da je pirin kruh tako enostavno speči! In najboljši je, če vzhaja le enkrat.

4. Pirini piškoti

Pirino moko, zmešano z nekaj bele (ali pa tudi ne!) lahko uporabite pri peki dobro znanih “domačih keksov” (ali “strojnih” keksov) ali poskusite kaj bolj kreativnega, na primer tele italijanske kekse – biscotte ali  slane krekerje s kurkumo.