Nedolgo tega sem bila jaz edini navdušenec nad zdrobom, pirinim ali pšeničnim, ampak pred kratkim se je to spremenilo. Neki gospod je namreč Tadeja po treningu aikida vprašal, če bi lahko pri nas dobil pirin zdrob, ker ga njegova družina obožuje. Tadej je naštudiral mletje zdroba in poskusili smo ga. Wow! Tale zdrob je bil okusen celo, ko sem ga – samo “za probo” – skuhala na sami vodi z malce soli. Kuhan na vašem najljubšem mleku (naše je recimo sojino od Alpro) in ozaljšan s kakavom v prahu ter muscovado sladkorjem pa je prava poslastica za otroke. Kadar pa imamo več časa, si pričaramo tale rožnati puhek. S polnovrednim pirinim zdrobom je malce temnejši kot na sliki (ki je sicer iz moje knjige Vse leto), okusen pa še bolj. Če nimate brusnic, imate pa recimo zamrznjen domači ribez, lahko seveda uporabite kar tega.
Recept: Stepena kaša iz pirinega zdroba z brusnicami
250 g divjih brusnic (lahko zamrznjenih)
1 l vode
Ščep soli
120 g pirinega zdroba
5 žlic trsnega sladkorja (oz. po okusu)
Za postrežbo (vse našteto ali poljubna kombinacija)
Mandljevo mleko
Nasekljani oreščki
Sveže sadje
Trsni sladkor, pomešan s cimetom
Brusnice prevreš v le rahlo osoljeni vodi.
Vse skupaj premiksaš s paličnim mešalnikom ali zliješ v blender, če je odporen na vročino.
Precediš. Rdeči sok znova zavreš in z metlico vmešaš zdrob in sladkor.
Kuhaš približno 5 minut ob stalnem mešanju.
Odstaviš in ohladiš rožnato kašo.
Ko je dobro ohlajena, jo z mešalnikom ali metlico stepeš, da postane mehka, gladka in puhasta, barvo pa spremeni iz rdeče v rožnato.
Postrežeš malce zalito z mandljevim mlekom in dodatki po okusu.
Boste poskusili? Ekološkega pirinega zdroba ni težko najti, lahko pa ga dobite tudi pri nas. Veselo stepanje!
Zulejka