Te dni se na Kmetiji Zvonik na veliko peče. Prihajajo rosjtni dnevi (za Marjano taokrogel!) in seveda prazniki, zato je špajz poln piškotov. K vsej tej peki tudi jaz nekaj malega dodam, časa ni veliko, ampak peka medenjakov šteje kot zelo konstruktivno preživljanje časa z otroki. No, vsaj s starejšo hčerko, medtem ko se tamala ukvarja s svojimi grizali (zelo jo jezijo, tudi slavna Sofie la giraffe).
Tale recept je malce neortodoksen, saj je v njem ena nepričakovana sestavina, ampak meni je do sedaj najboljši. Banana (ah, spojler, to je skrivna sestavina) ustvari mehkobo, ki jo pogrešam pri drugih medenjakih.
Pirini mehki medenjaki
2,5 skodelice pirine moke
1 čajna žlička sode bikarbone
1/2 čajne žličke soli
nastrgana limonina lupina
2 ČŽ začimb za medenjake
1/2 skodelice medu
1/2 skodelice kokosove maščobe
1 zrela banana
Vse suhe sestavine zmešaš v veliki skledi.
Banano z vilicami zmečkaš v pire.
Kokosovo maščobo stališ, dodaš med in mešaš, dokler se malo ne stali.
Vse sestavine zmešaš in daš testo za vsaj pol ure v hladilnik (lahko pa čez noč).
S čajno žličko zajemaš testo in ga oblikuješ v kroglice. Polagaš na pekač, obložen s peki papirjem. Pečeš 10 minut na 200°C.
Po želji okrasiš z royal icingom. Moji so profesionalno okrašeni, za mojstrico je bila Lila.
Ah, in če vas je zdaj prijelo, da bi pekli, ja, še vedno lahko kupite pirino moko pri nas (tudi rženo in pšenično, iz katerih se tudi pečejo medenjaki;)).
Sabina
Oh, bravo Lila! kako lepo kapico imajo ti medenjaki!!!!
In bravo mamI! Jasno, da.
Sem že shranila recept za dolge zimske dni:)
Uživajte v sladkostih!
Če… ko… obiščem koroško, pa te pocukam za vašo moko.
Patricija Škvorc
Medenjaki po tem receptu so odlični! Njam! 🙂
Unknown
Res so dobri. Imaš mogoče kakšen okusen recept za medenjake z rženo moko?
Pa za take brez medu, mogoče z javorjevim sirupom?
Z veseljem preizkušam tvoje recepte 🙂
Hvala za odgovor.
Pozdrave na koroško.
Polona z gorenjske.