Jesen – tako pestro, da še objav ni bwo časa pisat

posted in: Uncategorized | 5

Letošnja lepa jesen nam je omogočila, da smo v miru spravili vse pridelke.

Najprej smo do konca pospravili krompir, ter ga začeli uspešno tržiti. Tako občasno naš krompir jedo učenci OŠ Franja Goloba Prevalje in vrtca. V novembru pa upam da bo naš krompir na voljo tudi predpakiran v živilskih trgovinah Kmetijske zadruge. Če ne veste, kaj s krompirjem, pa lahko malo pokukate v Uglašeno kuhinjo.

Naslednji ne tako uspešen projekt je bil spravit sončnice in ajdo. Sončnice so nam gnile že na njivi, nekaj so pohrustali ptiči, bera je vseskupaj okoli 50kg semena. Z ajdo je še večji križ. Po pogovorih z lokalnimi kmeti se moram strinjat, da ta sorta bele ajde ni dobra za gojenje v teh pogojih. Prehitro cveti, dozori, pada na tla, ponovno raste, spet dozori, več kot pol njive je bilo poležane. Nazadnje sem jo pokosil na roke in uspešno pridobil cca. 10kg ajde. Približno toliko, kot sem je vsejal 🙂

Največ časa so nam vzela jabolka. S pomočjo prijateljev in žlahte smo pobrali večino sadja, klub temu da ni prav sladko in je hitro začelo gniti. Približno polovico smo sprešali v sadjevec, iz katerega bo nastal “koroški mošt” in upam kasneje kis. Polovico pa smo uporabili za izdelavo jabolčnega soka – cca. 1000l, ki nam ga je lepo zapakiral Damjan Smolak na kmetiji Dvornik. Upam, da bo lahko šel čimprej v prodajo, prišla je namreč nova uredba o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in …

Novi stroj za luščenje pire. 

Uspešno sem kandidiral na razpisu za mladega prevzemnika, končno je priromal tudi denar, kar pomeni, da bomo pričeli z naložbami. Prva je ureditev gnojišča na globok nastilj. Projektni načrt je že v izdelavi, vendar se bojim, da ne bomo uspeli tega narediti pred to zimo. Urejamo prostore za mletje žit, pakirnico in shrambo za žita, prostore za peko kruha. Na drugem tiru, kjer krmari moj oče Zdravko the Mesar, urejamo prostor za predelavo mesa. Skupaj s partnerji smo kupili stroj za luščenje pire, mislim, da je edini na Koroškem. Hkrati pa je oče popravil prastar stroj, ki ga je rešil iz našega mlina, in glej ga zlomka, tudi ta lušči piro in ječmen. Tako da sedaj imamo pa dva.

Uspešno smo posejali ozimno žito, letos samo piro in pšenico. Rž ni ravno popularna.

Sedaj pa grem počasi brusit motorno žago. Delo v gozdu se šele začenja …..

5 Responses

  1. Natasa

    Bravo Tadej, za jesensko nabiranje plodov, bravo tudi za kmetijo ki jo vodiš uspešno.
    Če slučajno v Ljubljani nekje prodajaš moko ali krompir povej, sem zelo zainteresirana.

    Lep pozdrav,
    Nataša

  2. Sabina

    Superca ste!

    P.s. Sem pozabila v prejšnji objavi napisat, da pogrešam Zulejko :)A vendar, verjamem, da bo sedaj jasno 🙂

    Uživajte v svojem delu!