Navadni riček ali toter je oljnica, ki ima na Koroškem polstoletno tradicijo pridelave in predelave. Pridelava te poljščine je zelo ekonomična zaradi minimalnih vhodnih potreb (majhna potreba po gnojenju z mineralnimi gnojili, rastlina ima zelo malo škodljivcev in bolezni, zato je poraba fitofarmacevtskih sredstev minimalna), kar omogoča pridelavo v ekoloških razmerah. Absolutna masa je od 0,8 do 1,8 g. Seme vsebuje do 40 ut. % olja. Olje z ugodno mašĉobno kislinsko sestavo, med katerimi prevladuje esencialna omega-3 maščobna kislina (do 40 ut. %), je funkcionalno živilo, primerno za hladno kuhanje ali kot ljudsko zdravilo. Oljna pogača je, zaradi visoke vsebnosti beljakovin, primerna za prehrano živali. (Vir: NAVADNI RIČEK (Camelina sativa (L.) Crantz) KOT ALTERNATIVNA OLJNICA, Hrastar, Košir, 2011)

Pridelava : Ričkovo olje je hladno stiskamo sami. Po stiskanju počakamo, da se usedline poležejo, nato ga flaširamo v temne steklenice in hranimo v hladilnici. Tako preprečimo hiter razpad vitamina E. Olje prešamo do 3 krat letno, do 20l naenkrat. Oljno pogačo pokrmimo na kmetiji.

eu organic logo

Uporaba : Ričkovo olje je uporabno na več načinov. Uporablja se v prehrani, kot prehransko dopolnilo,  v kozmetiki in tradicionalni medicini.

Recept : Vzameš kumarice, jih naribaš. Začiniš s kisom in ričkovim oljem po okusu. Koroška specialiteta.

www.uglasena-kuhinja.com

  • Pakiranje 250ml, steklenica
  • Cena 12 €/kos
  • V shrambi Da, na zalogi
  • Alergeni Ne