Krompir je osnovno živilo, ki je nepogrešljivo v prehrani modernega človeka. Znanstveno ime je Solanum tuberosum,  je trajnica iz družine razhudnikovk (torej v sorodu s paradižnikom).  Krompir je bil prinešen v Evropo iz Južne Amerike, nekje iz območja Čila in Peruja. Procentualno krompir vsebuje veliko količino vode – skoraj 80 %, 17,5 % ogljikovih hidratov, 2 % beljakovin in 0,1 % lipidov. Večino vsebnosti ogljikovih hidratov predstavlja škrob. Od mineralnih snovi vsebuje največ kalija (421 mg na 100 g) in fosforja (57 mg na 100 g), od vitaminov pa vitamin C (19,7 mg na 100 g). Ne vsebuje vitamina A.

PridelavaEkološka pridelava krompirja je zelo zahtevna predvsem zaradi ogromne množice bolezni in škodljivcev, ki ga pestijo. Prodajamo le najbolj zdrav, na naših njivah zrasel krompir, ki je pred prodajo dvakrat pregledan. Sadimo zelo iskan in okusen krompir sorte Marabel, letos poskusno na njivi tudi sorta Evora in Alouette. Več o tehniki pridelave si preberite tukajKrompir ročno pakiramo v rachel vreče.

eu organic logo

UporabaKuhan, pečen, v vodi, na olju, v oglju, pečici – krompir je dober povsod. Glede uporabe se sorte kromprja delijo na tipe A, B, C in D. TIP A je krompir za solato: gomolji so čvrsti, se ne razkuhajo, struktura je čvrsta, meso pa vlažno in praviloma drobnozrnato in fino. TIP B je krompir za raznovrstno uporabo: gomolji so precej čvrsti, delno moknati in imajo srednje čvrsto strukturo ter razmeroma drobnozrnato teksturo mesa. TIP C je precej moknat krompir, ki se srednje ali precej razkuha, meso je suho, rahle strukture in dokaj grobozrnate teksture. Sem uvrščamo posebne sorte za predelavo v pomfrit ali čips, ki niso primerne za kuhanje, saj v vreli vodi razpadejo. (vir: Jože Mohar, univ. dipl. inž. kmet.; Agrosaat, d. o. o.).

Sorta Marabel in Ditta spadata v tip A..

Recept

Krompir spečeš kakor ti drago. Na primer tako, da ga najprej pustiš vreti 7 minut v slanem kropu, nato ga povaljaš v toplem olju, dodaš nasekljan rožmarin (ali kar cele vejice), malo grobe morske soli in nekaj neolupljenih (!) strokov česna, ter pečeš na 200°C. Količin ne bi navajala, a ravnaj se po nekakšnem pravilu, da naj bi bila 2 velika krompirja na osebo dovolj. Je pa zelo odvisno od tega, kakšne so te osebe:)

Zdaj pa tri omakice:

  1. omakica – sladki curry

Je nastala prva. In, neverjetno, zanjo je bil inspiracija sam McDonalds. Zmešaš en del (za 2 osebi zadostuje 1 ČŽ) navadne gorčice, en del agavinega sirupa, en del tople vode (ali več) in curry po okusu.

  1. omakica – salsa rosa

Je zadeva, ki jo dobiš v vsakem sendviču na Primorskem, v Ljubljani pa očitno ni tako priljubljena. In je kar banalno preprosta: zmešaš 2 dela majoneze in 1 del kečapa (lahko tudi drugačno razmerje, seveda). Po želji dodaš kajenski poper.

  1. omakica – provansalski travnik

Ta je pa moja najnajljubša omakca. V njej nastopajo provansalske začimbe, cvetlični med in gorčica. Čeprav nisem nikoli živela v Provansi, me ta omaka spominja na travnike mojega otroštva. Med tako lepo dopolni aromatična zelišča, kot da bi se šele v njegovi družbi zares razživela … Od kulinaričnega trubadurstva k tehničnim podatkom: 2 dela navadne gorčice, 1 del medu, 1 del tople vode, 1 del provansalskih začimb (ali malo manj). Mešaj. Polij čez hrustljave krompirčke. Zavzdihni.

www.uglasena-kuhinja.com

  • Pakiranje 5 kg, 10 kg ,30 kg, rachel vreče, žaklji
  • Cena 1 EUR/kg
  • V shrambi Na voljo
  • Alergeni Ne