Pira (Triticum spelta) spada med prve gojene žitarice. Je skromna in bolj odporna na mraz kot pšenica, kar jo varuje pred boleznimi pšenice. Daje manjši pridelek. Glavna razlika je v priraslosti krovne pleve. Pleve pri piri odstranimo s trenjem ali brušenjem med kamni ali valjčki. … Po vsebnosti beljakovin spada v sam vrh med žiti (14-19 %). Bogata je z vlakninami, vitamini B-kompleksa in snovmi, ki krepijo imunski sistem. (vir: PREDELAVA ŽIT DO KONČNIH IZDELKOV, Komerički, 2010). Pri nas sejemo sorto Zollernspelz..

Pridelava : Zrnje pire je v celoti pridelano in predelano na naši kmetiji – od setve do žetve, čiščenja, mletja in pakiranja. Za mletje uporabljamo mlin na kamne. Moko mlejemo samo po naročilu, zato vam lahko ponudimo resnično sveže mleto polnozrnato moko. Morebitne viške porabimo v lastnem gospodinjstvu.

eu organic logo

UporabaPolnozrnata pirina moka je vsestransko uporabna. Iz nje lahko spečete odličen kruh, jo uporabite za pripravo palačnik, keksov, muffinov, testa za pico itd. Najpogumnejši iz nje spečejo tudi pustne krofe, ampak v tem primeru vam zmeljemo moko bolj fino in odstranimo otrobe.

Recept

½ kg pirine moke, 4 veliki ščepci soli, 1 paketek suhega kvasa (7g), približno 1/2 l mlačne vode

V večji posodi zmešaš pirino moko s soljo in suhim kvasom. Dodaš vodo in premešaš s kuhalnico – le toliko, da se voda in moka povsem zmešata. Testo predeneš v naoljen in pomokan model za štruco. Po želji posuješ s semeni. Pokritega s krpo pustiš vzhajati 30 minut na toplem. Pečico ogreješ na 180°C. Pečeš točno eno uro. Zaviješ v krpo, ki ne diši po mehčalcu. Ješ z vsem!

www.uglasena-kuhinja.com

  • Pakiranje 1 kg, papirna vrečka
  • Cena 3,00 EUR / kg
  • V shrambi Da, na zalogi
  • Alergeni Vsebuje gluten
  • Preberite še