Pravijo, da bi morali “vedeti, kaj jemo” in poznati ljudi, ki pridelujejo našo hrano. Če ste tudi vi takega mnenja, nas lahko obiščete na naši kmetiji, preden se odločite kaj kupiti. Trenutno še ne ponujamo obrokov ali kakih drugih turističnih storitev, vam pa z veseljem skuhamo (res dobro) kavo in se z vami pomenimo o našem delu in prepričanjih.

Najdete nas na Jamnici 2, približno 10 kilometrov nad Prevaljami. Če bi nas želeli obiskati, se prej prosim najavite Tadeju, na številki 040-745-892.

 

Kmetija Zvonik

Zgodovina

Najzgodnejši zgodovinski vir  je iz leta 1524, takrat je t.i. hubo upravljal Motej Schlane. Priimek gospodarja je bil takrat vezan na ime kmetije – Slanig. Zapisane spremembe imena kmetije so zanimive: Slonih (1685), Slainig (1692), Slännich (1775). Do spremembe imena v Zvonik (pr’ Zwongo v koroščini) je prišlo pri spremembah v katastrih s koncem Avstroogrske monarhije.  16ha gozda in 10ha obdelovalnih površin je včasih dajalo delo in kruh preko 20 ljudem. Kmetija je imela svoj mlin in žago ob potoku, žal se ni od njih ohranilo nič razen enega mlinskega kamna in lesene kašče, ki se kiti z letnico 1756.

Ekologija

Od izvora Belškega potoka do njegove združitve z Jamniškim potokom je območje Nature 2000. Gre za habitatni tip, obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja (mehkolesna loka). Tukaj prebivata dva metulja, gozdni postavnež, ki spada med zavarovane vrste, in črtasti medvedek.

 

Jamnica

img_5924-4104-x-2736

Med dvema potokoma, Belškim in Jamniškim, leži hrib, ki je del večjega masiva Strojna (1055m nad.v.). Pred prvo svetovno vojno se je kraj imenoval Jamnice, sedaj se imenuje Jamnica (naglašen je i in ne a, nima nobene povezave z romanom Jamnica L. Kuharja). Velika je 6,04 km², v njej živi dobrih 70 ljudi. Ko se peljete po dolini Šentanelske reke, je prva kmetija na Jamnici ravno naša, na njej se stekata oba prej omenjena potoka. “Center” Jamnice so kmetije Koroš, Mikl in Peršat. Poleg kmetovanja je glavna dejavnost turizem. Jamnica je del Geo-parka Karavanke, praktično cela je prepredena z single trail kolesarskimi stezami (Single trail kolesarski park Jamnica), za prenočitve poskrbijo tri ekološke turistične kmetije (Gradišnik, Mikl in Ekohotel Koroš). Razvoj Jamnice je posledica sodelovanja in odprtosti njenih prebivalcev, ki se redno družijo, skupaj modrujejo in uživajo življenje.

 

Koroška

img_1255-4104-x-2736

“Koroška obsega območje treh dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske ter treh pogorij – Pohorja, Karavank in Savinjskih Alp, ki dajejo pokrajini pečat samosvoje prvobitnosti in čvrstosti. Z nekaj nad tisoč km2 in nekaj nad štiriinsedemdeset tisoč prebivalci sodi regija med manjše slovenske regije. Neokrnjena gorska narava in gozdovi z razvejano mrežo gorskih cest in poti nudijo raznovrstne možnosti raziskovalnih potepanj. Enako lepe in vznemirljive so postaje na teh poteh, kjer bo vsakega popotnika sprejelo robato, a dobrodušno gostoljubje domačinov, ponosnih naslednikov samorastnikov.” (vir: http://www.koroska.si/si/rdo-koroska)

Več: http://www.koroska.si/si/

 

Geo lokacija

GPS – WGS 84
N 46° 35′ 35,5″
E 14° 52′ 26,8″